אקווריום ענק של מים מתוקים ו"מוזיאון נהר" נפתח בעיר קארלוואק בסמוך לנהר Korana  בקרואטיה.

משרד האדריכלים  3LHD  התבקש להפוך את המרכז ההיסטורי בקארלוואק, ל"חכה" לתיירים שהפיתיונות שלה הם אקווריומים ענקיים שחושפים לעיניי המבקרים את העולם התת-ימי של נהר korana.

מלבד האתגר הגדול והחשוב מכולם – להפוך לאטרקציה תיירותית רווחית, משרד האדריכלים תכנן לחשוף בפני המבקרים את סודות הנהר בלי להפריע ליופיו הטבעי של העמק.

אטרקציה תיירותית

בהשראת ההיסטוריה של העיר קארלוואק שהוקפה בקירות ובתלוליות עפר לצורך הגנה, מוזיאון הנהרות תוכנן כך שבחלקו הוא קבור בתוך האדמה ואילו השוליים החיצוניים שלו מסומנים על ידי גבולות שמזכירים סוללות עפר.

הביקור במוזיאון כולל הליכה בטיילת שנפרשת לאורך גדת הנהר. הטיילת מובילה לכיכר ציבורית שקועה שמוגדרת על ידי מבנה האקווריום המקיף אותה. המבקר בכיכר יכול לבחור בין שלושה כיוונים ראשיים – מערבה לעבר מרכז העיר והטיילת, דרומה לאזור הקונצרטים וההופעות ומזרחה לכיוון האצטדיון והכביש הראשי.

מהכיכר ניתן להגיע גם אל שטחי המוזיאון עצמם: התצוגה, חדר קריאה עם פינה למכירת קפה ושטחי המשרדים.

להתמזג עם הטבע 

לכל חלל יש רק חזית בולטת אחת שפונה לעבר הכיכר. שאר החזיתות והגגות מוסתרים מהעין. צבעם שהוא כצבע העפר גורם למבנה להיראות כהמשך טבעי של הפארק, מגרש המשחקים והשבילים. הכיכר היא נקודת המוצא של האקווריום כאשר משטח המים מסמל את מקור הנהר. כל שלושת חלקי המבנה יכולים לתפקד כיחידות נפרדות או כיחידת "תערוכה" שהיא חלק מרכזי באקווריום.

הבטון שמיושם בחזית המבנה הוא בטון שנוצר במיוחד עבור פרויקט זה. הבטון שהופק בשיטה שנקראת in-situ  מבוסס על זן מיוחד של תבואה שמצליח להפוך את צבעו לצבע של הקרקע. גינות גג ירוקות מסתירות את הבניין ושומרות על הנוף הטבעי.

לעקוב אחר זרימת הנהר

האקווריום מייצג גם את הגיאולוגיה, התרבות, המסורת וההיסטוריה של ארבעת הנהרות שנמצאים באגן קארלוואק. האקווריום עצום הממדים על שביליו המתפתלים מציג את החי והצומח המאפיינים את הנהרות הקרואטים ואת המערכות האקולוגיות שלהם. הלייאוט של התצוגה מלווה את הזרימה הטיפוסית של הנהרות.

הביקור במקום מתחיל תחת כיפת השמיים וממשיך אל תוך הבניין באמצעות מערכת של רמפות שמתפתלות, כמו הנהר, לעבר קומת המרתף. שם נמצאים מינים של צמחים ושל בעלי חיים שכדי לטפל בהם נדרשת שליטה מלאה בתנאי התאורה והסביבה.
השביל שעוקב אחר זרימת הנהר, מדגים את השוני בין סביבות המחייה הטבעיות שנמצאות לאורך הנהר. האקווריומים ממוקמים לצד, מעל ומתחת למבקרים – כך שכבר בתחילת הביקור הם יכולים לראות את הדגים המאפיינים את האזור.

חוויה רב חושית

המבקרים מקשיבים לקול זרימת המים בזמן שהם ממשיכים במסע למטה בעקבות זרימת הנהר. כשקולות זרימת המים נמוגים המבקרים צוללים לתוך ה"מערה" החשוכה שבה מוצגים המינים שחיים בזרמים התת-קרקעיים.
תאורה שמגיעה ממכלי האקווריום עצמם מגלה למבקרים חלל מרכזי שנועד למנוחה. בשלב הזה של הביקור המבקרים יכולים לנוח על הכריות, להקשיב לקולות שבוקעים מתוך רמקולים ולהתבונן בנוחות באקווריומים המציגים מינים ייחודיים.

בקצה ה"מערה" המבקרים מגיעים לאקווריום שבו גדלים זנים נדירים שנעלמו מאזורי הגידול הטבעיים שלהם.  הנהר הסמלי עולה אל פני השטח, שם המבקרים יכולים לצפות בדגים ובצמחים ימיים המצויים באזורים החמים יותר של הנחל. סדרה נוספת של אקווריומים חושפת את חבצלות המים אשר בית הגידול הטבעי שלהן נמצא במורד הזרם.

הביקור מסתיים במערכת אקווריומים מדורגים שמציגים את אזור מפלי המים ואת סלעי הגיר הנקבוביים שנוצרים כתוצאה מזרימת המים. בסוף הסיור, מעלית ומדרגות מחזרים את המבקרים לאולם הכניסה שבו נמצאים גם חנות מזכרות, חלל לניתוח הפרמטרים הטכנולוגיים של המים, מרכז מחקר מדעי וחללי התאקלמות למיני דגים.